Sykkeltur Nordkapp - Lindesnes sommeren 2020
Sommeren 2020 syklet jeg Nordkapp – Lindesnes alene og med minimalt med bagasje. Det ble en fantastisk opplevelse med mange oppturer – og noen nedturer. På turen traff jeg mange som drømmer om å gjøre noe tilsvarende, og her er noen erfaringer og tips som kanskje kan være til nytte:
Sykkelruta
Turen ble i alt 2731km lang fordelt på tjuefem sykkeldager og èn hviledag. Jeg valgte å sykle ruta langs kysten, med bl.a. «kystriksveien» fra Bodø via Helgelandskysten til Trondheim. Fra Trondheim tok jeg imidlertid raskeste veg gjennom Østerdalen, og via Moss/Horten. De enkelte etappene ble for det meste planlagt i soveposen kvelden i forveien. Google Maps gjør det enkelt å søke etter overnatting i nærheten av der du er – og til å søke etter nærmeste butikk eller bensinstasjon for etterfylling av mat og vann. Og kaffe. Målet var å ligge i telt de dagene det ikke var regn, og så ta inn på campinghytter og hotell på regnværsdagene. Det ble flest regnværsdager... Totalt ble det fire netter i telt, tolv netter i campinghytter, fem netter på hotell, og fem netter hos venner og familie. De ulike etappene, både for Nordkapp-Lindesnes (2020) og Oslo-Roma (2023), er beskrevet dag-for-dag i bloggen under.
Dette lærte jeg
Turen fra Nordkapp til Lindesnes var min første langdistanse sykkeltur, og alt handlet om å prøve å gjøre ting så enkelt som mulig. En sykkel, et telt, litt klær, og alle utfordringene du kan drømme om, - alt fra kaldt vær med motvind og sludd i Finnmark, til vonde knær og fortvilelse over en sykkel som ramlet fra hverandre ned fra fjellet på Senja. Men jeg lærte at det meste går bra til slutt, og det er alltid hjelp å få. Og jeg lærte å sykle sakte. Tro meg, hvis du skal ha det bra når du sykler Norge på langs, bør du lære å sykle sakte. For meg ble det også litt som en pilgrimstur, en "indre reise".
Jeg lærte mye om meg selv. Om at det meste går over. Og om viktigheten av å fokusere på her og nå. Når du skal spise en elefant, spis den bit for bit. Det er stressende hvis du tar for mye innover deg på èn gang. Ta et steg tilbake. Problemer blir mye mindre når du tar et steg tilbake.
Folk er hjelpsomme
Overalt møtte jeg hyggelige og hjelpsomme folk. Takk til: vertskapet på Nordkapp Camping som hjalp meg med å sende den tomme sykkelkofferten hjem igjen med posten, den hjelpsomme drosjesjåføren som kjørte den gale søringen fra Honningsvåg til Nordkapp, den hyggelige dama på Håkon Gjestehus i Olderdalen, eventyreren Tomi Rantanen som jeg traff på ferga til Senja, sykkelreperatøren Tommy på Andøya, sykkelreperatøren Knut Erik på Rena, sykkelreperatørene hos Sørensen Sykler i Oslo, trivelige Harald i Melbu som inviterte meg til å padle Norge på langs i 2023 (takket nei), Margrete som tipset om hvordan du kan unngå at det blir hull i oppblåsbare liggeunderlag, Tove og Per Arne som stilte med fiskesuppe og seng i Bodø, den hyggelige motorsykkelgjengen i Trøndelag, Magnus og vennene hans som tipset om den flateste sykkelruten fra Malm til Trondheim (det ble en av de mest kuperte etappene på hele turen), naturmannen jeg traff på bensinstasjonen i Koppang, hjelperytter Espen på Jessheim, Andreas som gav meg husrom i Oslo og Strava-filer og tips for kystriksveien, mentor/hjelperytter/hyttevert/forbilde Eirik i Sandefjord, hjelperytter Stig som jeg traff på ferga fra Moskenes, hjelperytter Sjur i Bamble og Kragerø, hjelperytter Øyvind og sjåfør Brita i Arendal/Kristiansand, Cecilie og Gunnar i Garta som allerede i fjor sa at jeg kunne bo hos dem på hytta, familien Tveter som var heiagjeng og spanderte lunsj i Grimstad, Inger som stilte med roser, flagg og kyss på Lindesnes, Åse som vippset 100 kroner til kaffe og is mens jeg kjempet i motvinden i Lofoten, Kari som gav medisinske råd i Ørnes, Harald som tipset om flagg, reflekser, lys og mange andre ting - og som bl.a. sponset sykkelsko. Pluss mange flere. Og ikke minst: 1000 takk til alle i støtteapparatet hjemme!Forberedelser
Jeg startet med å planlegge turen allerede vinteren 2019. Planlegging og test av utstyr er jo halve moroa. Hvilken sykkel skulle jeg bruke? Hva med telt, sovepose, liggeunderlag, klær, sko, verktøy og reservedeler? Hvor lange skulle etappene være? Hvor fikk jeg kjøpt mat og fylt vannflaskene underveis? Marerittet var å gå tom for næring midt på Finnmarksvidda.Sykkel
Jeg bestemte meg tidlig for å sykle så lett som mulig, og ville samtidig ha en sykkel med lette gir og som tålte en trøkk. Valget falt på en Fuji Jari 1.1 grusracer på litt over 9kg med Shimano 105 oppsett, skivebremser og 32mm dekk. Sykkelen kjøpte jeg på salg for 13585,- i oktober 2019 hos Birk Sport. Sykkelen har ekstra drikkeflaskeholdere, et ganske bredt styre og en litt oppreist sittestilling som passer til en gammel mann som meg. Sykkelen var egentlig superbra, men i ettertid ser jeg at jeg burde ha byttet ut standard-hjulene med et kraftigere hjulsett med tykkere eiker. Når ting går galt og utstyret svikter, er det godt å vite at at folk langs vegen er utrolig hjelpsomme. Kanskje de er spesielt hjelpsomme mot syklister som sykler Norge på langs? Se beretningen fra dag 6, dag 20 og dag 22 i bloggen under...Bagasje
Å sykle med store og tunge sykkelvesker/sidevesker var uaktuelt, så jeg valgte mindre sykkelvesker som festes direkte til sykkelramma, setepinnen og styret. Hvis du googler «bikepacking» så ser du hva jeg mener. Jeg valgte vanntette vesker fra Apidura og Ortlieb, kjøpt inn hos Bikeshop. Sykkelen min har ekstra skruefester til flaskeholdere på forgaffelen, og der festet jeg to 4l pakkvesker. Festesystemet på forgaffelen kalles «cargo cage», og jeg kjøpte mine hos Bikester. Sykkelen har også en ekstra flaskeholder under skråramma, og der plasserte jeg en liten «sykkelverktøyflaske».I jakten på færrest mulig gram og lavt pakkevolum valgte jeg følgende telt, sovepose og liggeunderlag:
- Telt: Taga 2, 1.2kg. Pris: 1399,- fra Pakklett. Teltet fikk plass i styrevesken.
- Sovepose: Rab Infinity 300, 656g. Pris: 3499,- fra Sportsnett . Soveposen stuet jeg i den 17l store sadelvesken sammen med ekstra skiftetøy.
- Liggeunderlag: Exped SynMat UL M 7CM. Pris: 1499,- fra «Hekta på Tur». Liggeunderlaget plasserte jeg i veska under ramma. Der fikk jeg også plass til sykkelhansker og energisjokolader.